Att välja rätt väg mot toppen

Motiverade människor med rätt kompetens som når toppen tack vare en tydlig strategi och noggranna förberedelser. Likheterna mellan företagande och bergsbestigning är faktiskt fler än skillnaderna.

Stolta och glada välkomnar vi äventyraren Renata Chlumska som frukostföreläsare under Trädagars. Hon kommer att berätta mer om likheterna och visa bild och film från flera av sina många expeditioner världen över.

I år är det exakt 20 år sedan Renata, som första svenska kvinna, nådde toppen på Mount Everest. Det blev startskottet för Seven Summits, att bestiga det högsta berget på varje kontinent. Det tog henne 15 år att uppnå målet, men den första topp hon prickade av var alltså världens högsta berg. På frågan om vad detta säger om henne själv svarar hon:

– Det fanns ingen anledning att tveka utan lika bra att gå in till 100 % från början. Att bestiga höga berg kräver extremt noggranna förberedelser, stor kunskap och stor riksmedvetenhet. Om berget sedan är 6000 eller 8000 meter högt spelar mindre roll.

Seven Summits är bara ett av många projekt hon genomfört de senaste decennierna, och vissa resmål återkommer. I sommar leder hon en expedition till ett av sina favoritberg, Kilimanjaro:

– Kilimanjaro är ett tacksamt berg som jag gärna rekommenderar till erfarna alpvandrare som vill ta sig an en större utmaning. Det finns inga laviner, inga glaciärer och det är stora ytor att vistas på. Det blir mitt åttonde besök till berget, men med nya deltagare gäller det ändå att ha fullt fokus.

I rollen som guide bidrar Renata förstås med all sin erfarenhet från bergsbestigning, men i en grupp bidrar alla deltagare med just sina erfarenheter. Inför expeditionen förbereder de sig tillsammans fysiskt, men också mentalt – något som är helt avgörande för att minimera riskerna och för att nå toppen. Här ser Renata en tydlig parallell till sitt eget företagande och entreprenörskap:

– På ett berg blir saker tydliga. Jag kan inte bara ge mig iväg – jag måste förbereda mig. Ju mer jag vet om uppgiften och förstår förutsättningarna, desto bättre klarar jag av att hantera de risker som uppstår. Om jag slarvar i förberedelsedelen hinner det ikapp och blir kostsamt – eller till och med omöjligt – att städa upp efteråt.

Varmt välkommen att möta Renata – det finns chans varje dag under Trädagars. Renata skickar själv en extra varm inbjudan till ”alla som vill nå toppen”!

Plats: RC Hotel Sports & Business, Mässvägen 6, 554 54 Jönköping
När: Tisdag 3 september, onsdag 4 september och torsdag 5 september 2019
Tid: 08.00–09.00